Boeddha in 90 minuten

Evert de Bruin

paperback

64 pagina's
ISBN: 9789025109226

€   7,90

Gautama, de Boeddha, (ca. 566 – 486 v. Chr.) is de stichter van het boeddhisme. Hij werd geboren als een prins, maar ondanks de genoegens van het luxeleven waarvoor hij bestemd was, verliet hij op zijn negenentwintigste het paleis, zijn vrouw en kind om zich te bezinnen op zijn leven. Na een periode van ascetisme bereikte hij de ‘verlichting’ en sindsdien is hij bekend als ‘Boeddha’ (de Verlichte).
Hij zag het als zijn taak om ook anderen de weg te wijzen naar de bevrijding – nirvana – uit de gebondenheid van het leven. Hij beperkte zijn onderwijs tot zaken die met deze bevrijding te maken hadden en vermeed elke discussie. Na verloop van tijd ontwikkelden zijn volgelingen echter allerlei filosofische theorieën om hun eigen opvatting over de leer van Boeddha te verklaren. Het gevolg daarvan was dat er verschillende filosofische richtingen in het boeddhisme ontstonden.
Boeddha in 90 minuten geeft in het tijdsbestek van een speelfilm een overzicht van het leven en werk van de man achter de boeddhistische filosofie.